6 Βήματα για να σώσετε τους σπόρους πιπεριού

6 Βήματα για να σώσετε τους σπόρους πιπεριού

November 30, 2022 0 Von admin

Πολλοί κηπουροί λαμβάνουν μεγάλες συγκομιδές πιπεριών τον Αύγουστο. Ίσως καλλιεργήσατε jalapeños ή γλυκές μπανάνες και τις παστώνετε, ή πιπεριές μπαχαρικών Aji Dulce και τις στεγνώνετε, και ίσως παγώνετε τα θαύματα της Καρολίνας. Όποια και αν είναι η περίπτωση, μπορεί επίσης να θέλετε να αποθηκεύσετε σπόρους πιπεριού. Είναι μια απλή διαδικασία. Οι πιπεριές είναι μια εξαιρετική καλλιέργεια για αρχάριους σπόρους που αποταμιεύουν.

Εξετάστε τις αποστάσεις απομόνωσης

Οι πιπεριές μερικές φορές διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλετε να αποθηκεύσετε σπόρους από α Καυτερή πιπεριά αστερίας Βραζιλίας (pitanga). (στην εικόνα παραπάνω) και αφήστε το να παράγει τις ίδιες πιπεριές το επόμενο έτος, θα πρέπει να τις κρατήσετε απομονωμένες από τις άλλες πιπεριές στον κήπο σας.

Σας συνιστούμε να απομονώσετε τις γλυκές ποικιλίες κατά 150 πόδια και τις καυτές και γλυκές ποικιλίες κατά 300 πόδια. Μια άλλη τεχνική που μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε είναι η επικονίαση με το χέρι. Μπορείτε να αποτρέψετε τη διασταύρωση των πιπεριών σας καλύπτοντας τα άνθη με σακούλες επικονίασης και στη συνέχεια επικονιάζοντάς τα με το χέρι, διασφαλίζοντας ότι γονιμοποιούνται μόνο με τις πιπεριές που επιθυμείτε.

Φυσικά, έχουμε επίσης συζητήσει τα πλεονεκτήματα της ακατάσχετης επικονίασης στο ιστολόγιο. Κανένας νόμος δεν λέει ότι δεν μπορείτε να σώσετε σπόρους από πιπεριές που δεν ήταν τέλεια απομονωμένες. Μπορεί να καταλήξετε με πιπεριές που παρουσιάζουν ελάχιστες αλλαγές από τους γονείς τους ή θα μπορούσατε να καταλήξετε με μια φανταστική διασταύρωση μεταξύ αυτών των βραζιλιάνικων αστεριών και των habaneros στο διπλανό κρεβάτι, αλλά αυτό είναι μέρος της διασκέδασης!

Εξετάστε το μέγεθος του πληθυσμού

Μπορείτε να πάρετε βιώσιμους σπόρους από ένα μόνο φυτό πιπεριάς. Ωστόσο, για να διατηρήσετε τη γενετική ποικιλομορφία και την ποικιλία για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να στοχεύετε να αποθηκεύετε σπόρους από 5 έως 20 φυτά κάθε χρόνο.

Συγκομίστε τις πιπεριές όταν ωριμάσουν πλήρως

Η συγκομιδή για την εξοικονόμηση σπόρων δεν είναι το ίδιο με τη συγκομιδή για κατανάλωση ή συντήρηση. Θέλετε οι πιπεριές σας να ωριμάσουν πλήρως, κάτι που μπορεί να είναι περίπου δύο εβδομάδες μετά τη συνήθως συγκομιδή. Θα πρέπει να είναι πλήρως ώριμα σε χρώμα, είτε κόκκινο, μοβ ή κίτρινο, ανάλογα με την ποικιλία, και να αρχίζουν να μαλακώνουν.

Εάν απειλείται ο παγετός πριν οι πιπεριές φανούν ότι είναι πλήρως ώριμες, τραβήξτε ολόκληρο το φυτό. Ανακινήστε τη βρωμιά από τις ρίζες και κρεμάστε το φυτό σας ανάποδα σε δροσερό, ξηρό μέρος. Ένα γκαράζ ή ένα βοηθητικό κτίριο μπορεί να είναι κατάλληλο για αυτό. Οι περισσότερες πιπεριές θα τελειώσουν την ωρίμανση.

Επεξεργάζομαι, διαδικασία

Εργαστείτε σε χώρο με καλό αερισμό. Ειδικά αν έχετε να κάνετε με πολύ καυτερές ποικιλίες, ίσως είναι καλύτερο να φοράτε γάντια για να επεξεργαστείτε τις πιπεριές σας και να αποφύγετε να αγγίζετε τα χέρια και το πρόσωπό σας. Εάν κάνετε πολλές πιπεριές, μπορεί επίσης να χρειαστεί να δουλέψετε με μάσκα σκόνης ή αναπνευστήρα.

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους πρόσβασης στους σπόρους πιπεριάς είναι να κόψετε γύρω από την κορυφή και να το τραβήξετε προς τα έξω, χρησιμοποιώντας το στέλεχος ως λαβή. Στη συνέχεια, μπορείτε να ξύσετε απαλά τους σπόρους με ένα μαχαίρι ή τα δάχτυλά σας. Ξεπλύνετε τους σπόρους πιπεριού σας και αφαιρέστε τυχόν ανεπιθύμητο υλικό.

Εάν εργάζεστε με γυμνά χέρια, πλύνετε καλά με σαπούνι και ζεστό νερό.

Στεγνός

Στη συνέχεια, στεγνώστε τους σπόρους σας σε χαρτί, χαρτοπετσέτες, φίλτρα καφέ ή οθόνες αφυγραντήρα (μην τους βάζετε στον αφυγραντήρα). Θα χρειαστεί να στεγνώσουν για αρκετές ημέρες μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Όταν στεγνώσουν τελείως, θα πρέπει να μπορείτε να κουμπώσετε το ένα στο μισό με τα δάχτυλά σας. Αν δεν είναι στεγνό, θα λυγίσει αντί να σπάει εύκολα.

Αποθηκεύστε σωστά

Μόλις στεγνώσει τελείως, αποθηκεύστε τους σπόρους πιπεριού σε αεροστεγές δοχείο μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Αν αποθηκευτούν σωστά, θα διαρκέσουν εύκολα για τρία χρόνια, δίνοντάς σας πολλές μελλοντικές συγκομιδές πιπεριών!

Η εξοικονόμηση σπόρων πιπεριού είναι εύκολη! Ακολουθήστε αυτά τα βήματα και αποκτήστε ποιοτικούς, βιώσιμους σπόρους για να ξεκινήσετε την καλλιέργεια σας την επόμενη άνοιξη.