Σύνταξη ερευνητικής πρότασης: 8 κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγονται

Σύνταξη ερευνητικής πρότασης: 8 κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγονται

Juni 17, 2021 0 Von admin

#1: Το θέμα της έρευνας είναι πολύ ευρύ.

Ένα από τα πιο κοινά ζητήματα που βλέπουμε σε διατριβές και προτάσεις διατριβής είναι ότι η έρευνα το θέμα είναι απλά πολύ ευρύ. Με άλλα λόγια, το επίκεντρο της έρευνας δεν περικλείεται αρκετά στενά (ή απλώς δεν ορίζεται αρκετά καθαρά), με αποτέλεσμα μια πρόταση που έχει ασαφή κατεύθυνση ή προσπαθεί να αναλάβει πάρα πολλά.

Για παράδειγμα, ένα ερευνητικό έργο που στοχεύει στη «διερεύνηση της εμπιστοσύνης στον χώρο εργασίας» θα θεωρηθεί πολύ ευρύ. Αυτό το θέμα έχει καμία συγκεκριμένη εστίαση και αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα, για παράδειγμα:

  • Τι είδους εμπιστοσύνη;
  • Ανάμεσα σε ποιους;
  • Σε ποιους τύπους χώρων εργασίας;
  • Σε ποια βιομηχανία ή βιομηχανίες;

Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, θα πρέπει στοχεύστε σε μια αρκετά στενή εστίαση όταν δημιουργείτε το ερευνητικό σας θέμα. Κάνοντας αυτό θα σας επιτρέψει να πάτε βαθιά και ερευνήστε το θέμα σε βάθος, που είναι αυτό που θέλουν να δουν οι μαρκαδόροι. Η ποιότητα ξεπερνά την ποσότητα –ή μάλλον, το βάθος νικάει το πλάτος– όταν πρόκειται να ορίσετε και να βελτιώσετε το θέμα της έρευνάς σας.

Ένα σχετικό πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές, οι μαθητές έχουν ένα πιο εκλεπτυσμένο θέμα στο μυαλό τους, αλλά αυτοί μην το διατυπώνεις καλά στην πρότασή τους. Αυτό οδηγεί συχνά στην απόρριψη της πρότασης επειδή το θέμα θεωρείται πολύ ευρύ. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι όχι μόνο έχετε μια σαφή, ευκρινή εστίαση για την έρευνά σας, αλλά ότι επικοινωνείτε τόσο καλά στη διατριβή ή την πρόταση της διατριβής σας. Βεβαιωθείτε ότι αντιμετωπίζετε το ΠΟΥ, τι, ήταν και πότε, ώστε το θέμα σας να είναι καλά καθορισμένο.

Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Παραμένοντας στο θέμα που ανέφερα προηγουμένως, ένας πιο εκλεπτυσμένος και καλά διατυπωμένος ερευνητικός στόχος θα μπορούσε να είναι κάτι ανάλογο με τα εξής:

«Να διερευνηθούν οι παράγοντες που καλλιεργούν την οργανωτική εμπιστοσύνη (δηλαδή ένας πελάτης που εμπιστεύεται έναν οργανισμό) στον κλάδο ασφάλισης ζωής του Ηνωμένου Βασιλείου».

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτό είναι πολύ πιο συγκεκριμένο και περικλείει το θέμα σε ένα πιο διαχειρίσιμο πεδίο. Έτσι, όταν πρόκειται για το θέμα της έρευνάς σας, θυμηθείτε να το κάνετε κρατήστε το σφιχτό.