Πώς να διαβάζετε άρθρα περιοδικών γρήγορα και αποτελεσματικά

Πώς να διαβάζετε άρθρα περιοδικών γρήγορα και αποτελεσματικά

Mai 21, 2020 0 Von admin

Ερώτηση 3:

Ποιες ενότητες κάθε άρθρου περιοδικού πρέπει να διαβάσω
όταν κάνω τη βιβλιογραφία μου;

Για να έχετε μια μεγάλη εικόνα για το τι είναι οποιοδήποτε άρθρο, υπάρχουν τρεις ενότητες που είναι πολύ χρήσιμες. Αυτές οι τρεις ενότητες γενικά εξηγούν και τα δύο το άρθρο αφορά (δηλαδή σε ποιες ερωτήσεις προσπαθούσαν να απαντήσουν) και τι τα ευρήματα ήταν (δηλαδή ποιες ήταν οι απαντήσεις τους). Αυτό ακριβώς αναζητάτε, επομένως αυτές οι τρεις ενότητες παρέχουν έναν εξαιρετικό τρόπο για να εξοικονομήσετε χρόνο κατά την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σας.

Λοιπόν, ας ρίξουμε μια ματιά στις τρεις ενότητες:

1 – Η περίληψη (ή η εκτελεστική περίληψη)

Η περίληψη (η οποία βρίσκεται ακριβώς μπροστά) παρέχει μια επισκόπηση υψηλού επιπέδου για το τι είναι το άρθρο. Αυτό σας δίνει το πρώτη μικρή γεύση της σούπας, να το πω έτσι. Γενικά, θα συζητηθεί ποιοι ήταν οι στόχοι της έρευνας και γιατί ήταν σημαντικοί. Αυτό θα σας δώσει μια σαφή ένδειξη του πόσο σχετικό είναι το άρθρο με τη συγκεκριμένη έρευνά σας, γι‘ αυτό δώστε μεγάλη προσοχή.

Μερικές φορές η περίληψη θα συζητήσει επίσης τα ευρήματα του άρθρου (όπως μια περίληψη διατριβής), αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα (ναι, η περίληψη μπορεί μερικές φορές να είναι τόσο πειραχτική). Αν ναι, είναι μπόνους. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, θα πρέπει να διαβάσετε τις άλλες ενότητες, καθώς η περίληψη παρέχει μόνο μια προβολή πολύ υψηλού επιπέδου και μπορεί να χάσει συγκεκριμένες αποχρώσεις της έρευνας.

2 – Η ενότητα εισαγωγής

Η εισαγωγική ενότητα θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα που ερευνάται και γιατί αυτό είναι σημαντικό για το πεδίο της έρευνας. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε λίγο περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς ερευνούσαν και σε ποιο πλαίσιο. Το πλαίσιο είναι πραγματικά σημαντικό, οπότε δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτό.

Για παράδειγμα, μπορεί να ερευνούν το ακριβές θέμα σας, αλλά σε μια χώρα διαφορετική από τη δική σας ή σε διαφορετική βιομηχανία. Σε αυτή την περίπτωση, θα ξέρετε ότι πρέπει να δώσετε πολύ μεγάλη προσοχή στο πώς ακριβώς ανέλαβαν την έρευνά τους.

Επομένως, φροντίστε να δώσετε μεγάλη προσοχή στο κεφάλαιο εισαγωγής για να το κατανοήσετε πλήρως εστίαση της έρευνας και το πλαίσιο στο οποίο έλαβε χώρα. Και τα δύο θα είναι σημαντικά όταν πρόκειται να γράψετε τη βιβλιογραφία σας, καθώς θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσετε τα επιχειρήματά σας.

3 – Το συμπέρασμα

Ενώ η ενότητα εισαγωγής σας λέει ποιες είναι οι ερωτήσεις υψηλού επιπέδου που έθεσαν οι ερευνητές, η ενότητα των συμπερασμάτων σας λέει τι απαντήσεις βρήκαν. Αυτό σας παρέχει κάτι σαν μια συντόμευση για να κατανοήσετε την ουσία του άρθρου, χωρίς να διαβάσετε όλες τις βαρετές και στεγνές λεπτομέρειες – ναι, είναι λίγο αναιδές, το ξέρω. Φυσικά, το συμπέρασμα δεν πρόκειται να επισημάνει κάθε απόχρωση των ευρημάτων της ανάλυσης, επομένως εάν το άρθρο είναι πολύ σχετικό με την έρευνά σας, θα πρέπει να φροντίσετε να δώσετε μεγάλη προσοχή και στην ενότητα των ευρημάτων της ανάλυσης.

Εκτός από τα ευρήματα της έρευνας, η ενότητα των συμπερασμάτων θα επισημάνει γενικά και τομείς που απαιτούν περαιτέρω έρευνα. Με άλλα λόγια, θα σκιαγραφήσουν τομείς που απαιτούν πραγματικά περαιτέρω ακαδημαϊκή έρευνα (γνωστά και ως ερευνητικά κενά). Αυτό είναι ένα χρυσωρυχείο για να βελτιώσετε το θέμα σας σε κάτι εξαιρετικά πρωτότυπο και καλά ριζωμένο στην υπάρχουσα βιβλιογραφία – απλώς βεβαιωθείτε ότι το άρθρο είναι πρόσφατο ή κάποιος άλλος μπορεί να έχει ήδη εκμεταλλευτεί το ερευνητικό κενό. Εάν εξακολουθείτε να ψάχνετε να προσδιορίσετε ένα θέμα έρευνας, φροντίστε να δείτε το βίντεό μας που το καλύπτει εδώ.

Με την ανασκόπηση αυτών των τριών ενοτήτων κάθε άρθρου, θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο, ενώ θα εξακολουθείτε να κατανοείτε καλά τι λέει κάθε άρθρο. Λάβετε υπόψη ότι καθώς προχωρά η βιβλιογραφική ανασκόπηση, η εστίασή σας θα περιοριστεί και θα αναπτύξετε ένα σύνολο βασικών άρθρων με μεγάλη σημασία, στα οποία θα πρέπει να βυθίσετε τα δόντια σας πιο βαθιά.