Πώς να γράψετε μια ερευνητική πρόταση για μια διατριβή ή διατριβή
August 6, 2019Συστατικό #4 – Επιθεώρηση λογοτεχνίας
Σε αυτή την ενότητα της ερευνητικής σας πρότασης, πρέπει να παρέχετε μια (σχετικά) σύντομη συζήτηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας. Φυσικά, αυτό δεν θα είναι τόσο περιεκτικό όσο η βιβλιογραφική ανασκόπηση στην πραγματική διατριβή σας, αλλά θα θέσει τα θεμέλια για αυτό. Στην πραγματικότητα, αν καταβάλετε προσπάθεια σε αυτό το στάδιο, θα κάνετε τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη όταν έρθει η ώρα να γράψετε το κεφάλαιο της πραγματικής ανασκόπησης της βιβλιογραφίας.
Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να επιτύχετε σε αυτήν την ενότητα:
- Δείξτε ότι έχετε κάνει το διάβασμά σας και ότι είστε εξοικειωμένοι με την τρέχουσα κατάσταση της έρευνας στην θεματική σας περιοχή.
- Δείξτε το υπάρχει ένα σαφές κενό για τη συγκεκριμένη έρευνά σας – δηλαδή δείξτε ότι το θέμα σας είναι αρκετά μοναδικό και θα προσθέσει αξία στην υπάρχουσα έρευνα.
- Δείξτε πώς η υπάρχουσα έρευνα έχει διαμορφώσει τη σκέψη σας σχετικά ερευνητικό σχέδιο. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλίμακες ή ερωτηματολόγια από προηγούμενες μελέτες.
Όταν γράφετε την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σας, να έχετε υπόψη σας αυτούς τους τρεις στόχους, ειδικά τον αριθμό δύο (αποκαλύπτοντας το κενό στη βιβλιογραφία), ώστε η βιβλιογραφική ανασκόπηση να έχει σαφής σκοπός και κατεύθυνση. Όλα όσα γράφετε θα πρέπει να συμβάλλουν σε έναν (ή περισσότερους) από αυτούς τους στόχους με κάποιο τρόπο. Εάν δεν το κάνει, πρέπει να αναρωτηθείτε αν είναι πραγματικά απαραίτητο.
Κορυφαία συμβουλή: Μην πέσετε στην παγίδα να περιγράψετε απλώς τα κύρια κομμάτια της λογοτεχνίας, για παράδειγμα, «ο Α λέει αυτό, ο Β λέει εκείνο, ο Γ λέει επίσης εκείνο…» και ούτω καθεξής. Η απλή περιγραφή της βιβλιογραφίας δεν έχει καμία αξία. Αντίθετα, πρέπει σύνθεση και χρησιμοποιήστε το για να αντιμετωπίσετε τους τρεις παραπάνω στόχους.