Πώς να γράψετε μια διατριβή ή διατριβή: 8 βήματα + παραδείγματα

Πώς να γράψετε μια διατριβή ή διατριβή: 8 βήματα + παραδείγματα

Juni 7, 2020 0 Von admin

Βήμα 6: Πραγματοποιήστε τη δική σας έρευνα

Μόλις ολοκληρώσετε την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και έχετε μια καλή κατανόηση της υπάρχουσας έρευνας, ήρθε η ώρα να αναπτύξετε τη δική σας έρευνα (επιτέλους!). Θα σχεδιάσετε αυτήν την έρευνα ειδικά έτσι ώστε να μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις στο μοναδικό ερευνητικό σας ερώτημα.

Υπάρχουν δύο βήματα εδώ – σχέδιο η ερευνητική σας στρατηγική και την εκτέλεση πάνω του:

1 – Σχεδιάστε τη στρατηγική έρευνας σας

Το πρώτο βήμα είναι να σχεδιάσετε την ερευνητική σας στρατηγική και να δημιουργήσετε α κεφάλαιο μεθοδολογία. Δεν θα μπω στις τεχνικές λεπτομέρειες του κεφαλαίου της μεθοδολογίας εδώ, αλλά με απλά λόγια, αυτό το κεφάλαιο αφορά την εξήγηση του «πώς» της έρευνάς σας. Αν θυμάστε, τα κεφάλαια της εισαγωγής και της ανασκόπησης της βιβλιογραφίας συζήτησαν το «τι» και το «γιατί», επομένως είναι λογικό ότι το επόμενο σημείο που θα καλυφθεί είναι το «πώς» – αυτό είναι το θέμα του κεφαλαίου της μεθοδολογίας.

Σε αυτήν την ενότητα, θα χρειαστεί να λάβετε σταθερές αποφάσεις σχετικά με τον σχεδιασμό της έρευνάς σας. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως:

Αν αυτές οι λέξεις έχουν κάνει το κεφάλι σας να γυρίζει, μην ανησυχείτε! Θα τα εξηγήσουμε σε απλή γλώσσα σε άλλες αναρτήσεις. Δεν είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τις περιπλοκές του σχεδιασμού της έρευνας (ακόμα!). Το βασικό σημείο αναφοράς εδώ είναι ότι θα πρέπει να λάβετε αποφάσεις σχετικά με το πώς θα σχεδιάσετε τη δική σας έρευνα και θα πρέπει να περιγράψετε (και να αιτιολογήσετε) τις αποφάσεις σας στο κεφάλαιο της μεθοδολογίας σας.

2 – Εκτέλεση: Συλλέξτε και αναλύστε τα δεδομένα σας

Αφού επεξεργαστείτε το σχέδιο της έρευνάς σας, θα το κάνετε πράξη και θα αρχίσετε να συλλέγετε τα δεδομένα σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη διεξαγωγή συνεντεύξεων, τη φιλοξενία μιας διαδικτυακής έρευνας ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο συλλογής δεδομένων. Η συλλογή δεδομένων μπορεί να διαρκέσει πολύ χρόνο (ειδικά αν φιλοξενείτε συνεντεύξεις αυτοπροσώπως), επομένως φροντίστε να λάβετε επαρκή χρόνο στο σχέδιο του έργου σας για αυτό. Συχνά, τα πράγματα δεν πάνε 100% σύμφωνα με τον προγραμματισμό (για παράδειγμα, δεν λαμβάνετε τόσες απαντήσεις στην έρευνα όσες ελπίζατε), οπότε αφήστε λίγο επιπλέον χρόνο στον προϋπολογισμό σας εδώ.

Αφού συλλέξετε τα δεδομένα σας, θα χρειαστεί να κάνετε κάποια προετοιμασία δεδομένων για να μπορέσετε να βυθίσετε τα δόντια σας στην ανάλυση. Για παράδειγμα:

  • Εάν πραγματοποιείτε συνεντεύξεις ή ομάδες εστίασης, θα χρειαστεί να μεταγράψετε τα ηχητικά δεδομένα σας σε κείμενο (δηλ. σε ένα έγγραφο του Word).
  • Εάν συλλέγετε ποσοτικά δεδομένα έρευνας, θα πρέπει να καθαρίσετε τα δεδομένα σας και να τα μεταφέρετε στη σωστή μορφή για όποιο λογισμικό ανάλυσης χρησιμοποιείτε (για παράδειγμα, SPSS, R ή STATA).

Μόλις ολοκληρώσετε την προετοιμασία των δεδομένων σας, θα αναλάβετε την ανάλυσή σας, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που περιγράψατε στη μεθοδολογία σας. Ανάλογα με το τι βρίσκετε στην ανάλυσή σας, μπορείτε επίσης να κάνετε κάποιες πρόσθετες μορφές ανάλυσης που δεν είχατε προγραμματίσει. Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε κάτι στα δεδομένα που εγείρει νέα ερωτήματα ή που απαιτεί διευκρίνιση με περαιτέρω ανάλυση.

Οι τύποι ανάλυσης που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τη φύση της έρευνάς σας και τα ερευνητικά ερωτήματά σας. Για παράδειγμα:

  • Εάν η έρευνά σας είναι διερευνητική, θα χρησιμοποιείτε συχνά τεχνικές ποιοτικής ανάλυσης.
  • Εάν η έρευνά σας έχει επιβεβαιωτική φύση, θα χρησιμοποιείτε συχνά τεχνικές ποσοτικής ανάλυσης
  • Εάν η έρευνά σας περιλαμβάνει συνδυασμό και των δύο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια προσέγγιση μεικτών μεθόδων

Και πάλι, αν αυτές οι λέξεις έχουν κάνει το κεφάλι σας να γυρίζει, μην ανησυχείτε! Θα εξηγήσουμε αυτές τις έννοιες και τεχνικές σε άλλες αναρτήσεις. Το βασικό πακέτο είναι απλώς ότι υπάρχει κανένα «ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους» για το σχεδιασμό της έρευνας και μεθοδολογία – όλα εξαρτώνται από το θέμα σας, τις ερευνητικές ερωτήσεις και τα δεδομένα σας. Επομένως, μην εκπλαγείτε αν οι συνάδελφοί σας στη μελέτη υιοθετήσουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από τη δική σας.