Πώς να βρείτε και να επιλέξετε ένα θέμα έρευνας για μια διατριβή

Πώς να βρείτε και να επιλέξετε ένα θέμα έρευνας για μια διατριβή

Juli 4, 2019 0 Von admin

Κοιτάξτε τη λίστα σας και δείτε εάν μπορούν να διαγραφούν αμέσως τυχόν επιλογές. Ίσως δεν θέλετε να κάνετε αυτό το θέμα πια. Ίσως το θέμα αποδείχτηκε πολύ ευρύ και έριξε 20 δύσκολες απαντήσεις σε ερωτήσεις. Ίσως όλη η βιβλιογραφία που βρήκατε για αυτό ήταν 30 ετών και υποψιάζεστε ότι μπορεί να μην είναι ένα πολύ συναρπαστικό σύγχρονο τεύχος. Ίσως αυτό το θέμα είναι τόσο υπερ-ερευνημένο που θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάτι φρέσκο ​​να πείτε. Επίσης, αφού κάνετε ένα βήμα πίσω, είναι πολύ συνηθισμένο να παρατηρήσετε ότι 2 ή 3 από τα θέματά σας είναι πραγματικά το ίδιο, η ίδια ερώτηση, την οποία έχετε γράψει με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους. Μπορείτε να προσπαθήσετε να τα συνδυάσετε σε ένα συνοπτικό θέμα.

Περιορίστε στην κορυφή 5 και, στη συνέχεια, αξιολογήστε.

Τώρα, πάρτε τη βελτιωμένη λίστα σας και περιορίστε την στα «τοπ 5» που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Το προσωπικό ενδιαφέρον είναι το βασικό σας κριτήριο αξιολόγησης σε αυτό το στάδιο. Έχετε το «τοπ 5» σας; Μεγάλος! Τώρα, με ψυχραιμία και αφοσιωμένο το καλύτερο αναλυτικό μυαλό σας, προχωρήστε συστηματικά σε κάθε επιλογή και αξιολογήστε τις με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

Ερωτήσεις αναζήτησης – ποιο είναι το κύριο ερευνητικό ερώτημα και ποια τα υποστηρικτικά υποερωτήματα; Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορείτε να ορίσετε αυτές τις ερωτήσεις με σαφήνεια και περιεκτικότητα. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, σημαίνει ότι δεν έχετε μελετήσει επαρκώς το θέμα.

Πρωτοτυπία – είναι το θέμα αρκετά πρωτότυπο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις πρωτοτυπίας του πανεπιστημίου σας; Μπορείτε να προσθέσετε κάτι μοναδικό στην υπάρχουσα συνομιλία; Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η πρωτοτυπία μπορεί να έχει πολλές μορφές και δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρείτε ένα εντελώς νέο, θέμα αιχμής. Ωστόσο, οι απαιτήσεις του πανεπιστημίου σας θα πρέπει να καθοδηγούν τη λήψη των αποφάσεών σας εδώ.

Σημασια – είναι το θέμα πραγματικής σημασίας ή είναι απλώς ένα «ωραίο να το γνωρίζουμε»; Αν είναι σημαντικό, γιατί; Ποιος θα ωφεληθεί από την εύρεση της απάντησης στις ερωτήσεις που επιθυμείτε και πώς θα ωφεληθεί; Η αιτιολόγηση της έρευνάς σας θα είναι βασική προϋπόθεση για την ερευνητική σας πρόταση, επομένως είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξετε ένα πειστικό επιχείρημα εδώ.

Βιβλιογραφία – υπάρχει ένα σύγχρονο (σημερινό) σώμα ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας γύρω από αυτό το θέμα; Υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία για να στηρίξετε την έρευνά σας, αλλά όχι πολύ ότι το θέμα είναι «υπερβολικό»; Θα μπορέσετε να πλοηγηθείτε σε αυτή τη βιβλιογραφία ή είναι συντριπτική;

Απαιτήσεις δεδομένων – Σε τι είδους δεδομένα χρειάζεστε πρόσβαση για να απαντήσετε στις βασικές ερωτήσεις σας; Θα χρειαστεί να υιοθετήσετε μια ποιοτική, ποσοτική ή μικτές μεθόδους προσέγγισης για να απαντήσετε στις ερωτήσεις σας; Σε αυτό το στάδιο, δεν χρειάζεται να είστε σε θέση να χαρτογραφήσετε το ακριβές ερευνητικό σας σχέδιο, αλλά θα πρέπει να είστε σε θέση να διατυπώσετε πώς θα το προσεγγίζατε με όρους υψηλού επιπέδου. Θα χρησιμοποιήσετε ποιοτικές, ποσοτικές ή μικτές μεθόδους; Γιατί;

Σκοπιμότητα – Πόσο εφικτό θα ήταν να συγκεντρώσετε τα δεδομένα που θα χρειάζονταν στο χρονικό πλαίσιο που έχετε – και έχετε τη δύναμη της θέλησης και τις δεξιότητες για να το κάνετε; Εάν δεν είστε σίγουροι με τη θεωρία, δεν θέλετε κάτι που θα σας παρασύρει σε μια συζήτηση σχετικά με τη σχετική σημασία της επιστημολογίας και της οντολογίας. Εάν είστε ντροπαλοί, δεν θα θέλετε να κάνετε εθνογραφικές συνεντεύξεις. Εάν πιστεύετε ότι αυτή η ερώτηση απαιτεί μια έρευνα 100 ατόμων, έχετε το χρόνο να την προγραμματίσετε, να την οργανώσετε και να την πραγματοποιήσετε και στη συνέχεια να την αναλύσετε; Τι θα κάνετε εάν δεν λάβετε το ποσοστό απόκρισης που περιμένετε; Να είστε πολύ ρεαλιστές εδώ και επίσης να ζητάτε συμβουλές από τον επόπτη και άλλους ειδικούς – τα χαμηλά ποσοστά απόκρισης είναι εξαιρετικά συνηθισμένα και μπορούν να εκτροχιάσουν ακόμη και τα καλύτερα ερευνητικά έργα.

Προσωπική έλξη – Σε μια κλίμακα 1-10, πόσο ενθουσιασμένος είστε με αυτό το θέμα; Η αντιμετώπισή του θα προσθέσει αξία στη ζωή ή/και την καριέρα σας; Η ανάληψη του έργου θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια δεξιότητα που προηγουμένως θέλατε να εργαστείτε (για παράδειγμα, δεξιότητες συνέντευξης, δεξιότητες στατιστικής ανάλυσης, δεξιότητες λογισμικού, κ.λπ.);

Το τελευταίο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Θα πρέπει να ασχοληθείτε με τη διατριβή σας με πολύ σταθερό και βαθύ τρόπο, να αντιμετωπίσετε προκλήσεις και δυσκολίες και να την ολοκληρώσετε. Εάν δεν ξεκινήσετε με ενθουσιασμό γι‘ αυτό, προετοιμάζεστε για προβλήματα όπως το «μπλοκ του συγγραφέα» ή το «burnout» στο τέλος. Αυτός είναι ο λόγος που το προσωπικό ενδιαφέρον ήταν το μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης όταν επιλέξαμε τα κορυφαία 5. Επομένως, μην υποτιμάτε τη σημασία της προσωπικής έλξης για ένα θέμα – ταυτόχρονα, μην αφήσετε την προσωπική έλξη να σας οδηγήσει στην επιλογή ενός θέματος που δεν είναι σχετικό με την πορεία σας ή είναι εφικτό με βάση τους πόρους σας. Ένα ισχυρό ερευνητικό θέμα πρέπει να σημειώσει και τα τρία πλαίσια – ενδιαφέρουσα, σχετική και εφικτή.

Περιορίστε στο 3 και, στη συνέχεια, λάβετε ανθρώπινη ανατροφοδότηση

Είμαστε σχεδόν ως η γραμμή του τερματισμού. Το επόμενο βήμα είναι να περιορίσετε σε 2 ή 3 θέματα στη λίστα. ΟΧΙ πια! Γράψτε μια σύντομη παράγραφο για κάθε θέμα, αναφέροντας τα ακόλουθα:

  1. ΤΙ θα αφορά αυτή τη μελέτη. Πλαισιώστε το θέμα ως ερώτηση ή πρόβλημα. Γράψτε το ως τίτλο διατριβής. Όχι περισσότερες από δύο ρήτρες και όχι περισσότερες από 15 λέξεις. Λιγότερο από 15 είναι καλύτερο (επιστρέψτε σε καλά άρθρα περιοδικών για έμπνευση σχετικά με τα κατάλληλα στυλ τίτλου).
  2. ΓΙΑΤΙ αυτό είναι ενδιαφέρον (πρωτότυπο) και σημαντικό – όπως αποδεικνύεται από την υπάρχουσα ακαδημαϊκή βιβλιογραφία (δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν για αυτό και υπάρχει ένα αναγνωρισμένο πρόβλημα, συζήτηση ή κενό στη βιβλιογραφία).
  3. ΠΩΣ σκοπεύεις να απαντήσεις στην ερώτηση; Ποιες δευτερεύουσες ερωτήσεις θα χρησιμοποιήσετε; Ποιες μεθόδους απαιτεί αυτό και πόσο ικανοί και σίγουροι είστε σε αυτές τις μεθόδους; Έχετε το χρόνο να συγκεντρώσετε τα δεδομένα που απαιτούνται;

Δείξτε τη σύντομη λίστα και τις συνοδευτικές παραγράφους σε μερικούς συνομηλίκους σας από το μάθημά σας και επίσης σε έναν ή δύο ειδικούς, εάν είναι δυνατόν (είστε ευπρόσδεκτοι να επικοινωνήσετε μαζί μας), εξηγώντας ΤΙ θα διερευνήσετε, ΓΙΑΤΙ αυτό είναι πρωτότυπο και σημαντικό και ΠΩΣ θα το διερευνήσετε. Ουσιαστικά, θα πρέπει να είστε σε θέση να παρουσιάσετε ένα γήπεδο ασανσέρ για κάθε μια από τις ιδέες για το θέμα της έρευνάς σας.