Ο προϋπολογισμός 2020 εξηγείται για φοιτητές

Ο προϋπολογισμός 2020 εξηγείται για φοιτητές

März 11, 2020 0 Von admin

Ο πρώτος Προϋπολογισμός της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον έχει δει ανακοινώσεις για μια ολόκληρη σειρά θεμάτων. Εδώ είναι τι σημαίνει για εσάς.

rishi sunak κρατώντας χαρτοφύλακα προϋπολογισμού

Πίστωση: Cubankite – Shutterstock

Ανάμεσα σε όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό, μπορεί να χάσατε ότι σήμερα σηματοδοτεί μια αρκετά σημαντική ημέρα στο πολιτικό ημερολόγιο του Ηνωμένου Βασιλείου: την ανακοίνωση του Προϋπολογισμού.

Ο COVID-19 στην πραγματικότητα κατέληξε να κυριαρχεί στον προϋπολογισμό καθώς και στις ειδήσεις, με τον Καγκελάριο, Rishi Sunak, να δεσμεύεται για 30 δισεκατομμύρια £ για την καταπολέμηση του ιού. Αλλά δεν ήταν όλα διαχείριση κρίσεων – υπήρχαν υποσχέσεις για μια σειρά από πράγματα που επηρεάζουν τις καθημερινές σας δαπάνες.

Από τον φόρο ταμπόν μέχρι τα επιτόκια στα Φοιτητικά Δάνεια, δείτε πώς επηρεάζει ο σημερινός Προϋπολογισμός τους φοιτητές.

Τι είναι ο Προϋπολογισμός;

καγκελάριος που κρατά κόκκινο χαρτοφύλακα

Πίστωση: Twocoms – Shutterstock

Ο προϋπολογισμός είναι μια ετήσια εκδήλωση κατά την οποία ο Καγκελάριος ενημερώνει το έθνος για τα οικονομικά της χώρας, καθώς και ανακοινώνει τα σχέδια της κυβέρνησης για τη φορολογία και τις δαπάνες για το επόμενο έτος.

Αυτός ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2019, αλλά υπήρχε τόση αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit εκείνη την εποχή που αναβλήθηκε για το 2020.

Έκτοτε, οι Συντηρητικοί επανεκλέγονται με σημαντικά μεγαλύτερη πλειοψηφία, έχουμε αποχωρήσει επίσημα από την ΕΕ και ο καγκελάριος που αποφάσισε να αναβάλει τον προϋπολογισμό, Sajid Javid, παραιτήθηκε.

Ο αντικαταστάτης του Τζαβίντ, ο Ρίσι Σουνάκ, βρίσκεται στη δουλειά μόνο για λίγες εβδομάδες, αλλά ο προϋπολογισμός έχει προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί – και εδώ είναι οι μεγάλες ανακοινώσεις που σας επηρεάζουν.

Ο «φόρος ταμπόν» σύντομα θα καταργηθεί

ξετυλιγμένο ταμπόν με απλό φόντο

Πιστωτική: Αναστασία 99 – Shutterstock

Εδώ και χρόνια, οι ακτιβιστές καλούν την κυβέρνηση να καταργήσει τον ΦΠΑ στα είδη υγιεινής. Και, εδώ και χρόνια, η απάντηση της κυβέρνησης ήταν πάντα η ίδια: «Οι κανονισμοί της ΕΕ σημαίνουν ότι δεν μπορούμε να ρίξουμε τον ΦΠΑ λιγότερο από 5%».

Αν και αυτό ακούγεται σαν μια κλασική περίπτωση της κυβέρνησης να κατηγορεί την ΕΕ για ένα αντιδημοφιλές νομοσχέδιο, φαινόταν πραγματικά να είναι έτσι.

Και, πιστοί στο λόγο τους, τώρα που φύγαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο φόρος ταμπόν θα καταργηθεί πλήρως μόλις λήξει η μεταβατική περίοδος για το Brexit στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Είναι καλά νέα;

Η Καγκελάριος εκτιμά ότι αυτό θα εξοικονομήσει στη μέση γυναίκα περίπου 40 λίρες στη διάρκεια της ζωής της.

Όχι ένα τεράστιο ποσό, αλλά η μείωση του φόρου ταμπόν ήταν πάντα κάτι περισσότερο από τα χρήματα – αφορούσε την αναγνώριση ότι τα προϊόντα υγιεινής είναι βασική ανάγκη για τις γυναίκες και ως εκ τούτου θα πρέπει να απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, να μην φορολογούνται ως «προϊόντα πολυτελείας».

Ο φόρος ταμπόν βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η φτώχεια περιόδου εξακολουθεί να είναι ένα πολύ πραγματικό πρόβλημα. Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας για να αποκτήσετε δωρεάν και φθηνά προϊόντα υγιεινής για συμβουλές σχετικά με το πώς να μειώσετε το κόστος.

Ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει

λύκος της Wall Street που ρίχνει χρήματα

Credit: Paramount Pictures

Είναι αρκετά συνηθισμένο να αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην αρχή του νέου οικονομικού έτους (κάθε Απρίλιο) και φέτος δεν διαφέρει.

Αυτά τα στοιχεία είχαν ήδη ανακοινωθεί, αλλά η Καγκελάριος επιβεβαίωσε σήμερα τις ακόλουθες αλλαγές στον κατώτατο μισθό του Ηνωμένου Βασιλείου, με ισχύ από τον Απρίλιο του 2020:

Ηλικία Τρέχον κατώτατο ωρομίσθιο Νέος κατώτατος ωρομίσθιος
25+ 8,21 £ 8,72 £ (+6,2%)
21–24 7,70 £ 8,20 £ (+6,5%)
18–20 6,15 £ 6,45 £ (+4,9%)
Κάτω των 18 4,35 £ 4,55 £ (+4,6%)
Μαθητευόμενος 3,90 £ 4,15 £ (+6,4%)

Είναι καλά νέα;

Φυσικά! Οποιεσδήποτε αλλαγές που βοηθούν τους μαθητές να κερδίσουν περισσότερα χρήματα είναι ευπρόσδεκτες από εμάς – απλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο εργοδότης σας σέβεται τα εργασιακά σας δικαιώματα και σας πληρώνει ανάλογα.

Θα πληρώσετε λιγότερα στην Εθνική Ασφαλιστική

χαρτονομίσματα των 10 λιρών

Αν και οι περισσότεροι από εσάς δεν θα κερδίζετε αρκετά για να πληρώσετε φόρο εισοδήματος (12.500 £ ετησίως, σε περίπτωση που αναρωτιέστε), μπορεί κάλλιστα να είστε πάνω από το όριο για την καταβολή εισφορών Εθνικής Ασφάλισης.

Όποιος κερδίζει πάνω 166 £ την εβδομάδα (που ισοδυναμεί με 8.632 £ ετησίως) πληρώνει επί του παρόντος την Εθνική Ασφάλιση, η οποία χρησιμοποιείται για την πληρωμή πραγμάτων όπως το NHS και η κρατική σύνταξη.

Πριν από τις εκλογές, ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να αυξήσει το όριο κερδών της Εθνικής Ασφαλιστικής στις 240 £ την εβδομάδα (12.500 £ ετησίως) κατά τη διάρκεια αυτού του κοινοβουλίου. Αν υποθέσουμε ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αυτό δίνει στην κυβέρνηση πέντε χρόνια για να πετύχει τον στόχο της.

Το σχέδιο είναι να αυξάνεται σταδιακά το όριο κάθε χρόνο και σήμερα ο Rishi Sunak ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση – από τον επόμενο μήνα, θα κάνετε εισφορές Εθνικής Ασφάλισης μόνο εάν κερδίζετε περισσότερα 182 £ την εβδομάδα (9.500 £ το χρόνο).

Είναι καλά νέα;

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών, αυτή η αλλαγή θα πρέπει να σημαίνει ότι περίπου 500.000 εργαζόμενοι θα σταματήσουν να πληρώνουν τον φόρο, ενώ όσοι εξακολουθούν να πληρώνουν θα εξοικονομήσουν περίπου 85 £ ετησίως – και πάλι, όχι ένα τεράστιο ποσό, αλλά κάθε δεκάρα μετράει όταν ζείτε με φοιτητικό προϋπολογισμό.

Καμία αύξηση στους φόρους αλκοόλ

ποτήρια μπύρας υγεια

Credit: Syda Productions – Shutterstock

Όπως μπορεί να γνωρίζετε ή όχι, η μπύρα, το κρασί, ο μηλίτης και τα οινοπνευματώδη ποτά υπόκεινται σε φόρους από την κυβέρνηση.

Αυτοί οι φόροι (ή «δασμοί», όπως είναι επίσης γνωστοί) δεν συγκεντρώνουν χρήματα μόνο για την κυβέρνηση – θεωρούνται επίσης ένας τρόπος για να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Εξάλλου, είναι λιγότερο πιθανό να πάρετε αυτή την έβδομη πίντα αν πρόκειται να χτυπήσει την τσέπη σας πιο δυνατά από το κεφάλι σας.

Παρ‘ όλα αυτά, σε αυτό που χαρακτήρισε ως ώθηση για τις παμπ και τη βιομηχανία αλκοόλ γενικότερα, ο Καγκελάριος έχει φέτος παγώσει το φόρο αλκοόλ σε όλους τους τομείς (όπως ακριβώς έκανε ο τότε Καγκελάριος, Phillip Hammond, στον τελευταίο προϋπολογισμό).

Είναι καλά νέα;

Για όσους από εσάς πίνουν, η κατάψυξη της κατανάλωσης αλκοόλ σίγουρα θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα σε μια βραδινή έξοδο.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κόστος του ποτού σας δεν θα αυξηθεί – εάν οι κατασκευαστές και οι έμποροι λιανικής αποφασίσουν ότι θέλουν να αυξήσουν τις τιμές, μπορούν (και θα το κάνουν).

Η ευρυζωνική κάλυψη και η κάλυψη 4G θα βελτιωθούν

άνθρωπος που χρησιμοποιεί φορητό υπολογιστή

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για βελτίωση της ευρυζωνικής πρόσβασης υψηλής ταχύτητας δεν είναι σίγουρα κάτι καινούργιο. Οι Τόρις επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους σε αυτό στο προεκλογικό τους μανιφέστο και η Καγκελάριος επιβεβαίωσε τώρα ότι θα γίνουν επιπλέον επενδύσεις 5 δισεκατομμυρίων λιρών ανάπτυξη ταχύτερης ευρυζωνικής σύνδεσης σε όλη τη χώρα έως το 2025.

Το σχέδιο είναι να συνδεθεί το πιο δυσπρόσιτο 20% της χώρας gigabit ευρυζωνική το οποίο, για τους λιγότερο τεχνολογικά γνώστες ανάμεσά σας, είναι πολύ, πολύ γρήγορο. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι μεταξύ 20 και 100 φορές πιο γρήγορο από τα πακέτα που εμφανίζονται στη λίστα μας με τις καλύτερες ευρυζωνικές προσφορές για φοιτητές.

Τι γίνεται όμως με τη σύνδεσή σας όταν είστε έξω στον μεγάλο κόσμο; Λοιπόν, ο Rishi Sunak έχει επίσης δεσμευτεί πάνω από 500 εκατομμύρια £ βελτίωση της κάλυψης 4Gπολύ.

Η Βόρεια Ιρλανδία, η Σκωτία και η Ουαλία αναμένεται να δουν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις, αλλά όπου κι αν ζείτε, ακούγεται σαν μια καλή στιγμή όσο ποτέ για να αποκτήσετε μια φθηνή κάρτα SIM μόνο με ένα πλήθος δεδομένων.

Είναι καλά νέα;

Το αποσπασματικό σήμα και η αργή σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι δύο από τα πιο απογοητευτικά πράγματα που γνωρίζει ο άνθρωπος, επομένως δεν πρόκειται να παραπονεθούμε εάν η κυβέρνηση κάνει κάτι για να το διορθώσει.

Τα επιτόκια των φοιτητικών δανείων ενδέχεται να αλλάξουν

άτομα που εξετάζουν γραφήματα και γραφήματα

Πίστωση: dokurose – Shutterstock

Κάθε χρόνο σας ενημερώνουμε για το πώς αλλάζει το επιτόκιο των φοιτητικών σας δανείων. Μερικές φορές ανεβαίνει και μερικές φορές μειώνεται, και όλα έχουν να κάνουν με τις αλλαγές στο RPI («Δείκτης Λιανικής Τιμής»), που είναι ένας από τους λίγους τρόπους μέτρησης του πληθωρισμού.

Κάθε Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση λαμβάνει το νούμερο RPI από τον Μάρτιο του ίδιου έτους και το χρησιμοποιεί ως το ελάχιστο επιτόκιο για να χρεώσει τόκους στα Φοιτητικά Δάνεια. Εάν είστε ακόμα στο πανεπιστήμιο, το δάνειό σας θα συγκεντρώσει τόκους με επιτόκιο RPI + 3%, ενώ για πτυχιούχους είναι RPI + έως 3% ανάλογα με το πόσα κερδίζετε.

Πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι είναι άδικο να εφαρμόζεται RPI στα φοιτητικά δάνεια, καθώς συνήθως δίνει υψηλότερο επιτόκιο από άλλα μέτρα.

Έχει μάλιστα επισημανθεί ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί συνήθως μέτρα πληθωρισμού με χαμηλότερα ποσοστά όταν πληρώνει χρήματα (όπως εισφορές συντάξεων), αλλά χρησιμοποιεί RPI όταν πρόκειται για χρήματα που παίρνει (όπως οι αποπληρωμές φοιτητικών δανείων και η τιμή των εισιτηρίων τρένου).

Ο Rishi Sunak φαίνεται να σημείωσε αυτή την κριτική και ξεκίνησε σήμερα μια διαβούλευση έξι εβδομάδων για την αντικατάσταση της χρήσης του RPI (σε όλη την κυβέρνηση) με το CPIH: ένα εναλλακτικό μέτρο που αντιπροσωπεύει επίσης το κόστος στέγασης.

Είναι καλά νέα;

Ακόμα κι αν το CPIH αυξήσει μερικά χαμηλότερα επιτόκια, είναι απίθανο να κάνει σημαντική διαφορά στις αποπληρωμές του Φοιτητικού Δανείου σας.

Γιατί; Λοιπόν, όπως εξηγούμε στον οδηγό μας για τους μεγαλύτερους μύθους χρηματοδότησης σπουδαστών, η φύση των αποπληρωμών φοιτητικού δανείου είναι τέτοια που το επιτόκιο δεν έχει καμία διαφορά στο ποσό που αποπληρώνετε κάθε μήνα – και την επίδραση που έχει στο συνολικό ποσό που ξεπληρώνεις είναι συχνά αμελητέα επίσης.

Σας έπιασαν οι απεργίες των καθηγητών; Δείτε πώς μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση.