Οδηγός για αρχάριους για την εξοικονόμηση σπόρων

Οδηγός για αρχάριους για την εξοικονόμηση σπόρων

November 29, 2022 0 Von admin

Η Southern Exposure προσπαθεί να προωθήσει το δικαίωμα όλων να αποθηκεύουν σπόρους. Γνωρίζουμε ότι πολλοί κηπουροί της αυλής δεν έχουν το χρόνο, τον χώρο ή την επιθυμία να σώσουν όλους τους δικούς τους σπόρους, αλλά μας αρέσει να βλέπουμε κηπουρούς να προσπαθούν να περιποιηθούν μια ή δύο ποικιλίες. Η πανδημία ενίσχυσε περαιτέρω πόσο σημαντική είναι η εξοικονόμηση σπόρων. Παρατηρήσαμε άνοδο στις πωλήσεις, ειδικά σε βασικές καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και τα φασόλια. Η εξοικονόμηση σπόρων είναι πιο εύκολη από όσο νομίζετε! Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό για αρχάριους για την εξοικονόμηση σπόρων για να ξεκινήσετε να αποθηκεύετε τις αγαπημένες σας ποικιλίες.

Επιλογή ποικιλιών

Εάν πρόκειται να σώσετε σπόρους, είναι απαραίτητο να τον σώσετε από τα σωστά φυτά! Τα υβριδικά φυτά είναι οι διασταυρώσεις πρώτης γενιάς δύο διαφορετικών γονέων. Εάν προσπαθήσετε να αποθηκεύσετε σπόρους από αυτές τις καλλιέργειες, πιθανότατα δεν θα είναι σωστό να πληκτρολογήσετε, πράγμα που σημαίνει ότι τα φυτά μπορεί να είναι διαφορετικά σε εμφάνιση, γεύση ή άλλα χαρακτηριστικά από αυτό το υβρίδιο που καλλιεργήσατε.

Ανοιχτή-γονιμοποιημένη

Οι ποικιλίες με ανοιχτή επικονίαση είναι οι καλλιέργειες που θέλετε για εξοικονόμηση σπόρων. Αυτές οι σταθερές ποικιλίες έχουν εκτραφεί για να παράγουν την ίδια καλλιέργεια χρόνο με το χρόνο αξιόπιστα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ορισμένοι σπόροι με ανοιχτή επικονίαση αναφέρονται ως κειμήλια.

Οικογενειακό κειμήλιο

Η λέξη «κειμήλιο» δεν έχει αυστηρό ορισμό, αλλά χρησιμοποιείται γενικά για την αναφορά σε ανοιχτές γονιμοποιημένες ποικιλίες που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Η Southern Exposure θεωρεί ότι οι ποικιλίες είναι κειμήλια εάν είχαν εκτραφεί πριν από το 1940.

Σχεδιάζοντας τον κήπο σας

Εάν είστε μικρός κηπουρός που ελπίζει να σώσει μερικούς σπόρους αυτό το φθινόπωρο, δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχετε κάνει κάποιον ειδικό προγραμματισμό. Ωστόσο, ο σχεδιασμός ενός κήπου για εξοικονόμηση σπόρων θα βελτιώσει την επιτυχία σας.

Αποστάσεις απομόνωσης

Κατά τη διατήρηση των ποικιλιών, πρέπει να αποτρέψετε τη διασταύρωση τους. Πιθανότατα γνωρίζετε ότι μια πάστα Amish Tomato θα μπορούσε να διασταυρωθεί με μια ντομάτα Radiator Charlie’s Mortgage Lifter, αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό. Τα φυτά της ίδιας οικογένειας μπορούν επίσης να διασταυρωθούν. Τα λάχανα, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να διασταυρωθούν με το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και άλλες καλλιέργειες της οικογένειας brassica.

Οι καλλιέργειες πρέπει να απομονώνονται για να διατηρηθούν οι ποικιλίες. Η απομόνωση μπορεί να επιτευχθεί με φύτευση εξ αποστάσεως ή διαδοχικής φύτευσης, έτσι ώστε οι καλλιέργειες να μην ανθίζουν ταυτόχρονα. Μπορείτε να βρείτε αποστάσεις απομόνωσης για διαφορετικές καλλιέργειες εδώ.

Οι καλλιεργητές σπόρων μπορούν επίσης να επιτύχουν απομόνωση καλύπτοντας τα άνθη με σάκους και επικονίαση με το χέρι ή αναπτύσσοντας σε ψηλές σήραγγες.

Μέγεθος πληθυσμού

Η διαφορετικότητα είναι το κλειδί! Για να διατηρήσετε το γενετικό σθένος, χρειάζεστε έναν αρκετά μεγάλο πληθυσμό για να διατηρήσετε τη γενετική ποικιλότητα. Η αποθήκευση σπόρων από ένα μόνο φυτό πιπεριάς μπορεί να είναι καλή για ένα ή δύο χρόνια, αλλά δεν είναι μια καλή μακροπρόθεσμη ιδέα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τον σχεδιασμό κήπου για την εξοικονόμηση σπόρων με αυτή τη φανταστική ανάρτηση από την καλλιεργήτρια σπόρων SESE Debbie Piesen της Living Energy Farm.

Σχεδιασμός Κήπου για Εξοικονόμηση Σπόρων

Τι πρέπει να αναζητήσετε κατά την αποθήκευση σπόρων

Όταν εξοικονομείτε σπόρους, καθορίζετε σε κάποιο βαθμό τις επόμενες γενιές των χαρακτηριστικών αυτής της καλλιέργειας. Γενικά, εάν προσπαθείτε να διατηρήσετε μια ποικιλία, θέλετε να αποθηκεύσετε σπόρους από εκείνα τα φυτά που εμφανίζουν τα τυπικά χαρακτηριστικά αυτής της ποικιλίας ή είναι πιστά στον τύπο.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να θέλετε να επιλέξετε για ορισμένα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να αποθηκεύσετε σπόρους από φυτά ντομάτας που παρουσίαζαν την υψηλότερη αντοχή στην όψιμη μάστιγα.

Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά για τα οποία μπορείτε να επιλέξετε, όπως:

 • Αλήθεια-σε-Τύπος
 • πρωιμότητα
 • Σθένος
 • Ψυχρή Ανθεκτικότητα
 • Χρώμα
 • Στιβαρότητα
 • Ανοχή στην ξηρασία
 • Ανθεκτικότητα σε ασθένειες ή παράσιτα
 • Καθυστέρηση στον Μπολτ
 • Γεύση
 • Ομοιομορφία ή έλλειψή της
 • Μέγεθος & Σχήμα
 • Δυνατότητα αποθήκευσης
 • Παραγωγικότητα

Σκεφτείτε να σημειώσετε ορισμένα φυτά που γνωρίζετε ότι έχουν μερικά από τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι μαζεύετε από τα σωστά φυτά όταν είναι ώρα για τη συγκομιδή των σπόρων.

Εξοικονόμηση σπόρων από ετήσια

Πολλές από τις καλλιέργειες από τις οποίες εξοικονομούμε σπόρους είναι μονοετείς. Ο κύκλος ζωής τους λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μιας μόνο εποχής. Ξεκινούν ως σπόροι την άνοιξη και παράγουν σπόρο μέχρι το φθινόπωρο.

Αυτές είναι εξαιρετικές επιλογές για αρχάριους αποταμιευτές σπόρων. Περιλαμβάνουν σκουός, φασόλια, αγγούρια, ντομάτες, καλαμπόκι, αρακά, βασιλικό και άλλα.

Συγκομιδή

Κατά τη συγκομιδή για εξοικονόμηση σπόρων, να θυμάστε ότι ορισμένες καλλιέργειες θα πρέπει να ωριμάσουν πέρα ​​από αυτό που θα επιτρέπατε συνήθως για κατανάλωση. Για παράδειγμα, τα αγγούρια πρέπει να είναι παχιά και κίτρινα, τα jalapeños πρέπει να είναι κόκκινα και το γλυκό καλαμπόκι πρέπει να είναι ξηρό και σκληρό.

Σπόρος ζύμωσης

Μερικοί σπόροι έχουν μια ζελατινώδη επικάλυψη που θα πρέπει να αφαιρέσετε πριν από την ξήρανση και την αποθήκευση. Στην άγρια ​​φύση, αυτή η επίστρωση θα βοηθήσει στη διατήρηση του σπόρου και θα εμποδίσει προσωρινά τη βλάστηση καθώς βρίσκεται στο έδαφος μέχρι την επόμενη άνοιξη. Σε ένα περιβάλλον κήπου, θέλουμε αυτή η επίστρωση να έχει φύγει πριν από τη φύτευση. Οι καλλιέργειες με αυτή την επίστρωση περιλαμβάνουν:

 • αγγούρια
 • Ντομάτες
 • Σκουός

Για να αφαιρέσετε αυτή την επικάλυψη, τοποθετήστε τους σπόρους σας σε ένα βάζο ή δοχείο και καλύψτε τους με νερό. Τα δοχεία χρειάζονται ροή αέρα, επομένως μην βάζετε καπάκι. Ωστόσο, μπορείτε να τα καλύψετε με ένα ύφασμα ή φίλτρο καφέ και ένα λαστιχάκι για να μην υπάρχουν μύγες φρούτων.

Αφήστε αυτό το μείγμα να ζυμωθεί για τρεις ημέρες, ανακατεύοντάς το μία φορά την ημέρα. Δεν πειράζει αν παρατηρήσετε να αναπτύσσεται μούχλα από πάνω. Μετά από τρεις ημέρες, προσθέστε περισσότερο νερό και ανακατέψτε ξανά το μείγμα. Οι βιώσιμοι σπόροι θα βυθιστούν ενώ ο πολτός και οι κακοί σπόροι θα επιπλέουν και μπορείτε να τους ρίξετε από την κορυφή. Στραγγίστε τους βιώσιμους σπόρους σας.

Ξήρανση σπόρων

Ανεξάρτητα από το είδος του σπόρου που συγκομίζετε, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι πλήρως στεγνό πριν τον αποθηκεύσετε. Ο σπόρος πρέπει να είναι ξηρός και εύθραυστος. Οι μεγαλύτεροι σπόροι, όπως οι σπόροι κολοκύθας, πρέπει να κουμπώνουν όταν τους λυγίζετε, όχι να λυγίζουν. Οι μικρότεροι σπόροι πρέπει να συνθλίβονται υπό πίεση αντί να λυγίζουν.

Αφού προσθέσετε τους σπόρους σας σε ένα δοχείο, ελέγχετε τακτικά για την πρώτη ή δύο εβδομάδες. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπύκνωση μέσα στο βάζο ή άλλα σημάδια υγρασίας, αφαιρέστε τους σπόρους σας και στεγνώστε τους περαιτέρω.

Μπιενάλε

Οι διετές καλλιέργειες χρειάζονται δύο καλλιεργητικές περιόδους για να ωριμάσουν και να παράγουν σπόρους. Πρέπει να περάσουν από μια ψυχρή περίοδο που ονομάζεται εαρινοποίηση για να παράγουν σπόρους. Αυτά περιλαμβάνουν τα παντζάρια, το σέσκουλο, τα κρεμμύδια, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το μπρόκολο, τα καρότα, τα γογγύλια και άλλα.

Πολλές διετές καλλιέργειες μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες έως και 20°Fs. Σε μέρη του νότου, μπορείτε εύκολα να τα ξεχειμωνιάσετε. Ωστόσο, βορειότερα ή στα βουνά, μπορεί να χρειαστούν βαρύ σάπια φύλλα ή επέκταση εποχής, όπως ψηλές σήραγγες ή κάλυψη σειρών. Στο μακρινό βορρά, μπορεί να χρειαστεί να τραβήξετε τα φυτά μόλις αδρανήσουν και να τα φέρετε σε ένα δροσερό χώρο όπως ένα κελάρι ρίζας πριν τα ξαναφυτέψετε την άνοιξη. Διαβάστε περισσότερα για την εξοικονόμηση σπόρων από διετή φυτά εδώ.

Η Ira Wallace με κοχύλια Blue Clarage Corn (κοινόχρηστος σπόρος)Αποθήκευση σπόρων

Στην ιδανική περίπτωση, θα ήταν καλύτερο να αποθηκεύσετε τους σπόρους σε δροσερό (περίπου 50°F), σκοτεινό και ξηρό μέρος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πακέτα σπόρων που έχετε φτιάξει ή να σας αρέσουν αυτά που προσφέρουμε στον ιστότοπο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε βάζα ή άλλα δοχεία που έχετε στη διάθεσή σας.

Σημειώστε τα πάντα με την ποικιλία και την ημερομηνία που αποθηκεύσατε ή δοκιμάσατε τελευταία φορά το σπόρο σας.

Δοκιμαστικός σπόρος

Μπορείτε να κάνετε μια απλή δοκιμή βλάστησης στο σπίτι για να βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι σας είναι ακόμα καλοί πριν από τη φύτευση. Πάρτε δέκα σπόρους και τοποθετήστε τους διπλωμένους σε μια υγρή χαρτοπετσέτα σε ένα δοχείο ή σακούλα (για να κρατήσετε την υγρασία). Τοποθετήστε το δοχείο σας σε ένα ζεστό μέρος.

Ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να τα αφήσετε θα εξαρτηθεί, φυσικά, από το πόσο χρόνο οποιοσδήποτε τύπος σπόρων απαιτεί η δοκιμή σας για να βλαστήσει. Φροντίστε να διατηρείτε τη χαρτοπετσέτα υγρή. Ίσως χρειαστεί να το ραντίσετε με νερό εάν αρχίσει να στεγνώνει.

Ο αριθμός των σπόρων που φυτρώνουν θα σας δώσει μια πρόχειρη ιδέα για τον ρυθμό βλάστησής τους και μπορείτε να φυτέψετε ανάλογα. Εάν έχετε πολλούς σπόρους, η δοκιμή περισσότερων από δέκα θα σας δώσει ένα πιο ακριβές ποσοστό. Ακόμα κι αν βλαστήσουν μόνο το μισό, εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τους σπόρους σας. Απλώς φροντίστε να φυτέψετε πυκνά σε περίπτωση άμεσης σποράς ή πολλαπλών σπόρων ανά κύτταρο όταν ξεκινάτε σε εσωτερικούς χώρους.

Η εξοικονόμηση σπόρων έστω και από μία ποικιλία μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο αυτοδύναμοι, να διευρύνετε τις γνώσεις σας για τα φυτά και να εμβαθύνετε τη σχέση σας με τη γη σας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η εξοικονόμηση σπόρων πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους. Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό για να γίνετε διαχειριστής σπόρων.