Επιχειρηματικές Προσομοιώσεις για Ανάπτυξη Ηγεσίας

Επιχειρηματικές Προσομοιώσεις για Ανάπτυξη Ηγεσίας

April 14, 2023 0 Von admin

Επιχειρηματικές Προσομοιώσεις για Ανάπτυξη Ηγεσίας

Αρχική > Ιστολόγιο > Επιχειρηματικές Προσομοιώσεις για Ανάπτυξη Ηγεσίας

Όταν ο Νέλσον Μαντέλα ήταν μικρό αγόρι, παρακολουθούσε τις φυλετικές συναντήσεις με τον πατέρα του. Κάθονταν πάντα σε κύκλο και ο πατέρας του, ο αρχηγός της φυλής, ήταν πάντα ο τελευταίος που μιλούσε.

Υπάρχουν τρία σημαντικά μαθήματα σχετικά με την ηγεσία εδώ:

 1. Το να κάθεσαι σε κύκλο σημαίνει ότι η ηγεσία έχει να κάνει με την ισότητα, δίνοντας σε όλους ίσες ευκαιρίες.
 2. Το να είσαι ο τελευταίος που μιλάει σημαίνει ότι το να είσαι σπουδαίος ηγέτης σημαίνει να αναδεικνύεις το καλύτερο στους άλλους.
 3. Τέλος, και το πιο σημαντικό, το γεγονός ότι ο Μαντέλα «έμαθε» πώς να ηγείται υποδηλώνει ότι η ηγεσία μπορεί να διδαχθεί.

Το τελευταίο σημείο αποκαλύπτει μια κοινή παρανόηση – ότι η ηγεσία είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι. Δεν είναι.

Η ηγεσία δεν είναι ένα σύνολο ιδιοτήτων, είναι μια διαδικασία.

Σίγουρα, πολλοί ηγέτες είναι χαρισματικοί, ενεργητικοί, εμπνευσμένοι…αλλά η ουσία της ηγεσίας τους δεν είναι ποιοι είναι αλλά πώς κάνουν τα πράγματα. Το οποίο είναι εξαιρετικό για εκπαιδευτικούς σχεδιαστές, επειδή αυτό κάνουμε, σωστά; Διδάξτε στους ανθρώπους πώς να κάνουν πράγματα!

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε απλώς να αναπτύξουμε ένα μάθημα για την ηγεσία και να τελειώσουμε με αυτό; Δυστυχώς όχι.

Όταν πρόκειται για εκπαίδευση ηγεσίας, ένα μέγεθος δεν ταιριάζει σε όλους

Ένα σημαντικό ζήτημα με την ανάπτυξη μαθημάτων ηγεσίας είναι ότι, ενώ υπάρχουν θεμελιώδεις ομοιότητες στους ηγέτες – όπως η ενσυναίσθηση για τα μέλη της ομάδας, η αίσθηση ευθύνης και η προθυμία για μάθηση – υπάρχουν επίσης θεμελιώδεις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν οι άνθρωποι. Πουθενά δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από την ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης ηγεσίας. Στην πραγματικότητα, κάθε πρόγραμμα ηγεσίας που δεν λαμβάνει διαφορές στα στυλ μάθησης, με βάση τις αξιολογήσεις της προσωπικότητας, βρίσκεται σε ολισθηρή κλίση.

Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για την αξιολόγηση της προσωπικότητας, αν και η καθεμία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και περιορισμούς.

Μία από τις πιο γνωστές αξιολογήσεις είναι η Δείκτης τύπου Myers Briggs. Με βάση τις θεωρίες του Carl Jung, αυτό αξιολογεί τέσσερις διαστάσεις:

 1. Εσωστρέφεια/Εξωστρέφεια
 2. Αίσθηση/Διαίσθηση
 3. Σκέψη/Αίσθημα
 4. Κρίνω/Αντιλαμβάνομαι

Μια άλλη προσέγγιση βασίζεται στο μοντέλο OCEAN (μερικές φορές ονομάζεται CANOE), το οποίο λαμβάνει υπόψη πέντε παράγοντες:

 1. Οπείνα να βιώσω (εφευρετικός/περίεργος v. συνεπής/επιφυλακτικός)
 2. ντοεπίγνωση (αποτελεσματικός/οργανωμένος v. υπερβολικός/απρόσεκτος)
 3. μιxtraversion (εξερχόμενος/ενεργητικός v. μοναχικός/κρατημένος)
 4. ΕΝΑαπληστία (φιλικός/συμπαθητικός v. κριτική/ορθολογική)
 5. Νευρωτισμός (ευαίσθητος/νευρικός v. ανθεκτικός/σίγουρη)

Μια άλλη προσέγγιση χρησιμοποιεί το Μοντέλο HEXACOμε βάση έξι διαστάσεις:

 1. Ειλικρίνεια / Ταπεινοφροσύνη
 2. Συναισθηματικότητα
 3. εξτραβερσιόν
 4. Τερπνότητα
 5. Ευσυνειδησία
 6. Ανοιχτότητα σε μιxperτην έννοια

Το σημαντικότερο μειονέκτημα, από την άποψη της εκπαίδευσης ηγεσίας, είναι ότι όλες αυτές οι προσεγγίσεις έχουν μια πολύ γενικευμένη άποψη της ανθρώπινης προσωπικότητας. Η παροχή μιας κατάλληλης παρέμβασης κατάρτισης ηγεσίας απαιτεί μια κάπως πιο ακριβή εικόνα της προσωπικότητας του εκπαιδευόμενου προκειμένου να έχει νόημα.

Η ανάπτυξη μιας εξατομικευμένης αξιολόγησης προσωπικότητας λειτουργεί καλύτερα.

Η καλύτερη λύση θα ήταν η χρήση τέτοιων μοντέλων προσωπικότητας ως οδηγός για την ανάπτυξη μιας πιο προσαρμοσμένης αξιολόγησης προσωπικότητας που μετράει την προσωπικότητα του εκπαιδευόμενου για να καθορίσει τη συγκεκριμένη μαθησιακή παρέμβαση που θα λειτουργούσε καλύτερα. Αυτό μας φέρνει στην επόμενη, και τελευταία, πρόκληση για την ανάπτυξη ενός προγράμματος κατάρτισης ηγεσίας — σε τι χρησιμεύει; Ποιος είναι ο αναμενόμενος μετασχηματισμός συμπεριφοράς;

Καθορισμός του ηγεσία στόχους

Θα ήταν αφελές να περιμένουμε από οποιοδήποτε πρόγραμμα ηγεσίας να αναδείξει «ηγέτες» με την έννοια που είναι κοινώς κατανοητή. Μια πιο λογική προσδοκία θα ήταν η παροχή μιας εστιασμένης παρέμβασης που στοχεύει να μεταμορφώσει συγκεκριμένες πτυχές της συμπεριφοράς του μαθητή.

Τι σημαίνει «ηγεσία» για τον οργανισμό σας;

Αυτό απαιτεί έναν πολύ σαφή ορισμό των παραμέτρων βάσει των οποίων «μετριέται» η ηγεσία — για παράδειγμα, οι προσδοκίες από έναν ηγέτη στον κλάδο των Εστιατορίων Γρήγορης Εξυπηρέτησης μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές από κάποιον που βρίσκεται στην ίδια θέση στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα. Έτσι, ο καθορισμός του τι σημαίνει ηγεσία σε έναν συγκεκριμένο οργανισμό είναι ένα βασικό βήμα πριν μπούμε στην πραγματική ανάπτυξη μάθησης.

Γιατί προσομοιώσεις επιχειρήσεων;

Από όλα τα είδη εκπαίδευσης, τα προγράμματα ηγεσίας είναι από τα πιο βιωματικά. Δίπλα στα «μαθήματα ζωής», οι επιχειρηματικές προσομοιώσεις προσφέρουν μια βέλτιστη και βιώσιμη επιλογή για ανάπτυξη ηγεσίας. Δεδομένων των συγκεκριμένων μαθησιακών στόχων ενός οργανισμού, το επόμενο βήμα θα ήταν να καθοριστεί το θέμα ή η «γεύση» των προσομοιώσεων. Είναι απίθανο μια μεμονωμένη προσομοίωση να μπορεί να επιτύχει τους συνολικούς στόχους ηγεσίας οποιουδήποτε οργανισμού, και ως εκ τούτου αυτό που λειτουργεί καλύτερα είναι ένα σύνολο sims, καθένα από τα οποία σχετίζεται με μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ή ηγετικό χαρακτηριστικό.

Business sims για ανάπτυξη ηγεσίας

Η «γεύση» των προσομοιώσεων αποτελεί τη βάση ενός πλαισίου μέσα στο οποίο πρέπει να αναπτυχθούν οι προσομοιώσεις. Ένα από τα επαναλαμβανόμενα θέματα —αν μπορεί να ονομαστεί έτσι— τον τελευταίο καιρό είναι η αβεβαιότητα. Ας εξετάσουμε τη διαδικασία ανάπτυξης ενός συνόλου προσομοιώσεων γύρω από την αβεβαιότητα. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα πλαίσιο για το θέμα μας.

Πρόσφατα αναπτύξαμε σενάρια ηγεσίας για έναν πελάτη που βασίζεται στο VUCA, το οποίο είναι ένα πλαίσιο ηγεσίας που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον στρατό των ΗΠΑ για τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα. Το VUCA σημαίνει Volatility, Uncertainty, Complexity και Ambiguity και μαζί σχηματίζει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο που καλύπτει όλες τις πτυχές ηγεσίας που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ένας στρατιώτης στο πεδίο της μάχης. Αργότερα υιοθετήθηκε από σχολές διοίκησης επιχειρήσεων ως βάση για την ανάπτυξη ηγεσίας.

Για να αναπτύξουμε business sims γύρω από το VUCA, πρέπει να ορίσουμε τις παραμέτρους που διαφοροποιούν τα πιθανά σενάρια εντός του πλαισίου. Για να μετρήσουμε αυτές τις παραμέτρους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο διαστάσεις:

 1. Γνώση — πόσα γνωρίζει ο μαθητής για την κατάσταση
 2. Προβλεψιμότητα – πόσο σίγουρη μπορεί να είναι για τις συνέπειες των πράξεών της

Χρησιμοποιώντας αυτές τις δύο διαστάσεις, μπορούμε να αρχίσουμε να χτίζουμε σενάρια για τις προσομοιώσεις. Αυτά μπορεί να είναι:

 • Σενάριο μεταβλητότητας — υψηλή γνώση, υψηλή προβλεψιμότητα
 • Σενάριο αβεβαιότητας — υψηλή γνώση, χαμηλή προβλεψιμότητα
 • Σενάριο πολυπλοκότητας — χαμηλή γνώση, υψηλή προβλεψιμότητα
 • Σενάριο ασάφειας — χαμηλή γνώση, χαμηλή προβλεψιμότητα

Αστάθεια

Αυτό είναι ένα σενάριο όπου συμβαίνουν απροσδόκητα γεγονότα και η χρονική διάρκεια κάθε συμβάντος είναι απρόβλεπτη. Ωστόσο, τα ίδια τα γεγονότα είναι «γνωστά» και οι απαντήσεις σε αυτά είναι καλά καθορισμένα. Η κατάσταση είναι ασταθής αλλά όχι απαραίτητα δυσνόητη και υπάρχει διαθέσιμη γνώση για την κατάσταση.

Παράδειγμα: Συμβαίνει μια φυσική καταστροφή, η οποία πλήττει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού σας και διακόπτει τις λειτουργίες σας. Η εμπειρία του πελάτη έχει πάει για μια εκτίναξη. Τι πρέπει να κάνει ο ηγέτης;

Αβεβαιότητα

Αυτό είναι ένα σενάριο όπου συμβαίνουν απροσδόκητα γεγονότα και η χρονική διάρκεια κάθε συμβάντος είναι απρόβλεπτη. Ωστόσο, τα ίδια τα γεγονότα είναι «γνωστά» και οι απαντήσεις σε αυτά είναι καλά καθορισμένες. Η κατάσταση είναι ασταθής αλλά όχι απαραίτητα δυσνόητη και υπάρχει διαθέσιμη γνώση για την κατάσταση.

Παράδειγμα: Συμβαίνει μια φυσική καταστροφή, η οποία πλήττει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού σας και διακόπτει τις λειτουργίες σας. Η εμπειρία του πελάτη έχει πάει για μια εκτίναξη. Τι πρέπει να κάνει ο ηγέτης;

Περίπλοκο

Στο σενάριο πολυπλοκότητας, υπάρχει ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων ζητημάτων, τα οποία έχουν όλα αντίκτυπο στην κατάστασή σας. Εδώ το πρόβλημα είναι οι πάρα πολλές πληροφορίες και κατακλύζεστε από τον τεράστιο όγκο δεδομένων. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη φύση της επιχείρησης, εξετάστε μια κατάσταση όπου πολλοί παράγοντες πηγαίνουν στραβά.

Παράδειγμα: Οι περιβαλλοντικοί νόμοι αλλάζουν, οι φορολογικοί νόμοι τροποποιούνται, γίνεται αιφνιδιαστικός ποιοτικός έλεγχος από μια υπηρεσία επιθεώρησης, το μισό προσωπικό αναφέρει άρρωστο και υπάρχει μαζική διακοπή ρεύματος στην πόλη. Τι πρέπει να κάνει ο ηγέτης;

Ασάφεια

Το σενάριο ασάφειας περιλαμβάνει μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει καθόλου γνώση για μια κατάσταση και δεν υπάρχουν προηγούμενα που πρέπει να ακολουθηθούν. Δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με τα πιθανά αποτελέσματα των ενεργειών σας.

Παράδειγμα: Έχετε διοριστεί σε ηγετική θέση σε μια νέα χώρα και έχετε ελάχιστες γνώσεις σχετικά με τα επιχειρηματικά και πολιτιστικά πρότυπα. Ο οργανισμός έχει ένα επιθετικό σχέδιο ανάπτυξης και σας έχουν επιφορτιστεί με φαινομενικά ακατόρθωτους στόχους. Τι πρέπει να κάνετε;

Οι business sims πρέπει επίσης να καθορίσουν τις ιδανικές ή βέλτιστες λύσεις για κάθε σενάριο. Για κάθε πτυχή του VUCA, υπάρχει ένα αντίβαρο που κρατά την απάντηση.

 • Αστάθεια -> Οραμα
  Το όραμα δίνει τη δυνατότητα στους ηγέτες να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στους επιχειρηματικούς στόχους του οργανισμού. Αναπτύσσοντας ένα όραμα, οι ηγέτες μπορούν να παρακινήσουν και να ευθυγραμμίσουν τις ομάδες τους προς τη σωστή κατεύθυνση.
 • Αβεβαιότητα -> Κατανόηση
  Η κατανόηση μιας κατάστασης απαιτεί ανάλυση των πληροφοριών για την ερμηνεία των γεγονότων και την επίτευξη ενός ουσιαστικού σχεδίου δράσης.
 • Πολυπλοκότητα -> Σαφήνεια
  Για να αποκτήσουν σαφήνεια, οι ηγέτες πρέπει να αναλύσουν τις πληροφορίες σε διαχειρίσιμα κομμάτια και να καθορίσουν ένα απλοποιημένο σχέδιο παιχνιδιού που οδηγεί την ομάδα από το χάος.
 • Ασάφεια -> Ευκινησία
  Δεδομένου ότι δεν υπάρχει προηγούμενο για δράση, οι ηγέτες πρέπει να αναπτύξουν ευέλικτες απαντήσεις για να προσδιορίσουν γρήγορα την αιτία και το αποτέλεσμα και να προσαρμοστούν στις νέες τους γνώσεις.

Ο μαθησιακός στόχος του leadership sims είναι να παρέχει ευκαιρίες ανάπτυξης αυτών των χαρακτηριστικών. Στο τέλος του sim, ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να έχει την ικανότητα και την ικανότητα να προσαρμόζεται και να καινοτομεί στο δεδομένο σενάριο. Το περιβάλλον χωρίς κινδύνους βοηθά στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης του εκπαιδευόμενου με δοκιμή και σφάλμα.

Περίληψη

Τα Business sims μπορούν να επιτρέψουν στους ηγέτες να αναπτύξουν την ικανότητα να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στα απροσδόκητα και να μετατρέπουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Τέτοιοι sim μπορεί να έχουν διαφορετικά επίπεδα πολυπλοκότητας, που κυμαίνονται από απλά σενάρια με ένα σύνολο προκαθορισμένων αποκρίσεων έως πολλαπλά διακλαδισμένα σενάρια με πολύπλοκα αναλυτικά δεδομένα και παρακολούθηση αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο. Τελικά, εξαρτάται από τον διαθέσιμο χρόνο, το επιθυμητό επίπεδο ικανότητας που αναμένεται και φυσικά από τον προϋπολογισμό μάθησης του οργανισμού.

Ελπίζουμε να βρήκατε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον και χρήσιμο. Μη διστάσετε να μοιραστείτε τα σχόλιά σας στο [email protected].

Με Vivek Achary, Director – Instructional Design and Content στο MPS Interactive

The post Επιχειρηματικές προσομοιώσεις για την ανάπτυξη ηγεσίας εμφανίστηκε πρώτα στο MPS Interactive.