ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Σχέδια για δίδακτρα στα πανεπιστήμια εάν η διδασκαλία παραμείνει διαδικτυακή τον Σεπτέμβριο
Mai 4, 2020Αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα μαθήματα του πανεπιστημίου θα συνεχίσουν να διδάσκονται διαδικτυακά τον Σεπτέμβριο, υπάρχει ένα πράγμα που (δυστυχώς) είναι: τα τέλη θα δεν να κατεβαίνει. Υπάρχει όμως μια εξαίρεση…

Credit: Ana Blazic Pavlovic – Shutterstock
Με όλη την αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα είναι η uni ζωή τη φθινοπωρινή περίοδο, όλοι περιμέναμε πολύ ανυπόμονα για νέα για το τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο… μόνο, αυτό δεν ήταν ακριβώς το νέο που περιμέναμε.
Η κυβέρνηση είπε ότι τα δίδακτρα θα είναι δεν μειωθεί για τους μαθητές τον Σεπτέμβριο, ακόμα κι αν η διδασκαλία παραμένει διαδικτυακή.
Εδώ, θα εξετάσουμε πώς αυτό σας επηρεάζει και τι αναμένεται από το unis για να δικαιολογήσει τη χρέωση του μέγιστου ποσού σε δίδακτρα το επόμενο έτος.
Τα πανεπιστήμια θα χρεώνουν πλήρη δίδακτρα για διαδικτυακά μαθήματα

Credit: Yevgen Kravchenko, kamui29, Bell Photography 423 – Shutterstock
Το ξέσπασμα του κορωνοϊού έχει ασκήσει τεράστια πίεση σε όλους στον πανεπιστημιακό τομέα, τόσο σε φοιτητές όσο και στο προσωπικό. Σε απάντηση σε αυτό, η κυβέρνηση δημοσίευσε σήμερα (4 Μαΐου) α πολιτική δήλωση σχετικά με το πακέτο υποστήριξής του για πανεπιστήμια και φοιτητές.
Αν και απορρίπτει το αίτημα της Unis για διάσωση 2 δισεκατομμυρίων λιρών, το πακέτο στήριξης περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για να βοηθήσει τον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να διαχειριστεί τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Μαζί με τα μέτρα, αποκαλύφθηκε ότι οι φοιτητές θα συνεχίσουν να χρεώνονται με πλήρη δίδακτρα, ακόμη και αν η διδασκαλία είναι διαδικτυακή.
Όμως, μετά την κάλυψη αυτής της είδησης από το BBC, η υπουργός Πανεπιστημίων Michelle Donelan μοιράστηκε το άρθρο της στο Twitter σήμερα με τη διευκρίνιση ότι τα πανεπιστήμια ήταν μόνο αναμένεται να χρεώσει ολόκληρο το ποσό των τελών εάν τα διαδικτυακά μαθήματα ήταν αρκετά καλά.

Credit: Michelle Donelan – Κελάδημα
Για πολλούς μαθητές, η διαδικτυακή διδασκαλία έχει καταστήσει πολύ πιο δύσκολο να παραμείνουν παραγωγικοί και να έχουν κίνητρα και να συνεχίσουν να εργάζονται με τα ίδια πρότυπα όπως πριν.
Εάν πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει περισσότερα το πανεπιστήμιό σας για να κάνει τη διαδικτυακή διδασκαλία όσο το δυνατόν πιο προσιτή και αποτελεσματική, δείτε τι πρέπει να κάνετε…
Τι γίνεται αν το διαδικτυακό πανεπιστημιακό σας μάθημα δεν είναι αρκετά καλό;
Αν και είναι, φυσικά, συζητήσιμο το τι χαρακτηρίζεται ως «καλής ποιότητας», το tweet της Michelle Donelan είναι εξαιρετικά σημαντικό να το έχουμε κατά νου. Εάν το μάθημά σας εξακολουθεί να διδάσκεται διαδικτυακά τον Σεπτέμβριο και δεν είστε ικανοποιημένοι με τη διδασκαλία, θα μπορούσε να αξίζει να παραπονεθείτε σε περίπτωση που δικαιούστε αποζημίωση.
Εάν αποφασίσετε να παραπονεθείτε, εδώ είναι ένα επισκόπηση των βημάτων θα συνιστούσαμε να πάρετε:
- Προβάλετε το παράπονό σας στο πανεπιστήμιό σας και στακολουθήστε τη διαδικασία επίσημων παραπόνων.
- Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με την απάντηση του uni, μπορείτε να υποβάλετε την καταγγελία στο ΟΙΑ αν βρίσκεστε στην Αγγλία ή στην Ουαλία, το SPSO στη Σκωτία ή NIPSO στη Βόρεια Ιρλανδία – πρόκειται για υπηρεσίες διαμεσολαβητή που μπορούν να χειριστούν την καταγγελία.
- Ο Διαμεσολαβητής θα αποφασίσει εάν πιστεύει ότι η καταγγελία σας είναι δικαιολογημένη και εάν υπάρχουν περισσότερα, το uni μπορεί να κάνει πέρα από αυτό που σας είχε προτείνει μετά την αρχική σας καταγγελία.
- Στη συνέχεια, εάν πιστεύουν ότι πρέπει να λάβετε αποζημίωση ή εάν το πανεπιστήμιο πρέπει να προβεί σε ενέργειες ως απάντηση στο παράπονό σας, θα κάνει συστάσεις όπως κρίνει σκόπιμο.
Βασικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στο πακέτο στήριξης
Αν και δεν μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ως μέρος του πακέτου υποστήριξης εδώ, έχουμε επιλέξει τρία βασικά σημεία:
- Συνολικά 46 εκατομμύρια λίρες στη χρηματοδότηση παρόχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για ταμεία φοιτητικής δυσκολίας, υποστήριξη ψυχικής υγείας και υποστήριξη σχεδίων πρόσβασης και συμμετοχής στα πανεπιστήμια.
- Συνεχής εστίαση από την κυβέρνηση στην απασχόληση βασικών εργαζομένων (π.χ. νοσηλευτές και γιατροί).
- Αλλαγές στη διαδικασία εκκαθάρισης έτσι ώστε οι μαθητές να προτείνονται εναλλακτικές επιλογές με βάση τα επιτεύγματα, τα ενδιαφέροντα μαθημάτων και άλλες προτιμήσεις.
Είναι δίκαιο το πακέτο στήριξης των πανεπιστημίων της κυβέρνησης;

Πίστωση: fizkes – Shutterstock
Είναι αναμφισβήτητα σημαντικό για την Unis να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται για να ξεπεράσει αυτήν την περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας.
Ωστόσο, πρέπει ακόμα να ρωτηθεί: είναι δίκαιο για τους μαθητές να πληρώνουν μέχρι 9.250 £ ένα χρόνο, εάν δεν λαμβάνουν διδασκαλία αυτοπροσώπως, δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλιοθήκες ή δεν χρησιμοποιούν το πλήρες φάσμα των εγκαταστάσεων στις οποίες είχαν αρχικά εγγραφεί;
Ο φοιτητής μας ειδικός στα χρήματα, ο Τζέικ Μπάτλερ, είπε:
Η αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα γίνει με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο προκαλεί μεγάλο άγχος στους φοιτητές, αλλά και στα ίδια τα πανεπιστήμια.
Τα δίδακτρα πρόκειται να αποτελέσουν ένα τεράστιο σημείο συζήτησης τους επόμενους μήνες.
Αν και επιθυμώ να επαναλάβω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του „κόστους“ του πανεπιστημίου και αυτού που τελικά αποπληρώνετε, οι φοιτητές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δίκιο να απαιτούν να δουν το αξία της διδασκαλίας περιμένουν από τόσο υψηλά δίδακτρα.
Όπως συμβαίνει με κάθε υπηρεσία, οι μαθητές πρέπει να αισθάνονται ότι λαμβάνουν διδασκαλία που είναι κατάλληλη για το σκοπό και της ίδιας ποιότητας που κανονικά θα περίμεναν να λάβουν.
Αυτό το απροσδόκητο γεγονός μπορεί κάλλιστα να είναι εκτός ελέγχου των πανεπιστημίων, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε δει την απογοητευτική εμπορευματοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του γιατί αυτό δεν ήταν ποτέ καλή ιδέα.
Και δεν είμαστε η μόνη φοιτητική οργάνωση που αμφισβητεί πτυχές του πακέτου υποστήριξης.
Κλερ Σοσιένσκι Σμιθο Αντιπρόεδρος της NUS (Ανώτατη Εκπαίδευση) στο NUS είπε:
Οι φοιτητές είναι η καρδιά του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι απογοητευτικό να βλέπουμε την κυβέρνηση να δημοσιεύει τα σχέδιά της για μια διάσωση χωρίς να αντιμετωπίσει πολλά από τα επείγοντα ερωτήματα διαγραφών και επιστροφών οφειλών διδάκτρων.
Αν και αναγνωρίζει τη σημασία της αυξημένης χρηματοδότησης για τις δυσκολίες – κάτι που είπε ότι «θα έχει συγκεκριμένο αντίκτυπο στις ζωές πολλών ανθρώπων που αγωνίζονται αυτή τη στιγμή» – πρόσθεσε ο Sosienski Smith:
Υπολογίζουμε ότι σχεδόν 40% των τριτοβάθμιων φοιτητών έχουν αφεθεί σε αδυναμία πρόσβασης στην εκπαίδευσή τους μέσω διαδικτύου μέσω των μαθημάτων τους που είναι ακατάλληλα για διαδικτυακή μάθηση.
Αυτοί οι μαθητές απλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στούντιο, τα υλικά και τις τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας – ή έχουν ολοκληρώσει νωρίς για να εργαστούν στο NHS.
Η κυβέρνηση χρειάζεται σταματήστε να αγνοείτε τα δεινά των φοιτητών που είναι οι νοσοκόμες, οι μαίες, οι φαρμακοποιοί και οι βασικοί μας εργαζόμενοι του μέλλοντος και μας δίνουν την ευκαιρία να επαναλάβουμε τη χρονιά χωρίς πρόσθετο κόστος ή να διαγράψουμε ή να αποζημιώσουμε το χρέος και το κόστος μας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς ο κορωνοϊός θα επηρεάσει τους μαθητές, ανατρέξτε στον αναλυτικό οδηγό μας.