Ανασκόπηση βιβλιογραφίας 101: Πώς να βρείτε άρθρα υψηλής ποιότητας

Ανασκόπηση βιβλιογραφίας 101: Πώς να βρείτε άρθρα υψηλής ποιότητας

Januar 17, 2022 0 Von admin

2. Χρησιμοποιήστε σωστά διαφορετικούς τύπους λογοτεχνίας

Μόλις ξεκινήσετε την αναζήτηση για λογοτεχνία, θα παρατηρήσετε γρήγορα ότι υπάρχουν διαφορετικοί «τύποι» πόρων που εμφανίζονται. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε το ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ της λογοτεχνίας που έχετε στη διάθεσή σας και πώς να χρησιμοποιήσετε καθένα από αυτά κατάλληλα.

Σε γενικές γραμμές, θα βρείτε τρεις κατηγορίες της λογοτεχνίας:

  1. Πρωταρχικός βιβλιογραφία
  2. Δευτερεύων βιβλιογραφία
  3. Τριτογενής βιβλιογραφία

Πρωτοβάθμια λογοτεχνία

Η πρωτογενής βιβλιογραφία αναφέρεται σε άρθρα εφημερίδαςτυπικά αξιολογημένα από ομοτίμους, τα οποία τεκμηριώστε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε, όπου συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν δεδομένα και συζητήθηκαν τα ευρήματα. Για παράδειγμα, ένα άρθρο περιοδικού που περιλαμβάνει τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων έρευνας για τον εντοπισμό διαφορών στην προσωπικότητα μεταξύ δύο ομάδων ανθρώπων.

Η πρωτοβάθμια λογοτεχνία θα έπρεπε, ιδανικά, αποτελούν το θεμέλιο της βιβλιογραφίας σας – το ψωμί και το βούτυρο, να το πω έτσι. Πιθανότατα θα αναφερθείτε σε πολλά από τα επιχειρήματα κατασκευάστηκε και ευρήματα προσδιορίζονται σε αυτούς τους τύπους άρθρων για να δημιουργήσετε τα δικά σας επιχειρήματα σε όλη τη βιβλιογραφία σας. Θα βασιστείτε επίσης σε αυτούς τους τύπους άρθρων για θεωρητικός μοντέλα και πλαίσια, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν τη βάση του δικού σας προτεινόμενου πλαισίου, ανάλογα με τη φύση της έρευνάς σας.

Τέλος, η πρωτογενής βιβλιογραφία μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή μέτρηση Ζυγός για ποσοτικές μελέτες. Για παράδειγμα, πολλά άρθρα περιοδικών θα περιλαμβάνουν ένα αντίγραφο των μετρήσεων έρευνας που χρησιμοποίησαν στο τέλος του άρθρου, το οποίο θα είναι συνήθως αξιόπιστο και έγκυρο. Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα „ως έχουν“ είτε ως βάση για τα δικά σας μέτρα έρευνας.

Έτσι, εν συντομία, θα χρειαστείτε ένα καλό απόθεμα από αυτούς τους τύπους πόρων. Είναι, ομολογουμένως, πιο «πυκνά» και πιο δύσκολα στην αφομοίωση από τα άλλα είδη λογοτεχνίας, αλλά αφιερώνοντας χρόνο για να τα επεξεργαστούμε θα αποδώσουν σε μεγάλο βαθμό.

Δευτεροβάθμια λογοτεχνία

Η δευτερογενής βιβλιογραφία αναφέρεται σε άρθρα περιοδικών που συνοψίζουν και ενσωματώνουν τα ευρήματα από την πρωτογενή βιβλιογραφία. Για παράδειγμα, πιθανότατα θα βρείτε άρθρα περιοδικών τύπου „ανασκόπηση της βιβλιογραφίας“ που παρέχουν μια επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης της έρευνας (φυσικά κατά τη δημοσίευση).

Η δευτεροβάθμια λογοτεχνία είναι πολύ χρήσιμο για τον προσανατολισμό σας όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση γνώσης και αναγνώρισης κλειδί ερευνητές, σπερματικά έργα και ούτω καθεξής. Με άλλα λόγια, είναι ένα καλό εργαλείο για να βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ευρεία, περιεκτική άποψη για το τι είναι όλα εκεί έξω. Δεν πρόκειται να σας δώσουν το επίπεδο λεπτομέρειας που θα κάνει η πρωτογενής λογοτεχνία (και πιθανότατα θα είναι λίγο ξεπερασμένα), αλλά θα σας υποδείξουν τη σωστή κατεύθυνση.

Σε πρακτικούς όρους, είναι καλή ιδέα να ξεκινήστε με επανεξέταση δευτερεύοντος άρθρα λογοτεχνικού τύπου που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια πανοραμική άποψη του τοπίου και στη συνέχεια να βουτήξετε βαθύτερα στην κύρια βιβλιογραφία για να κατανοήσετε τις ιδιαιτερότητες και να ενημερώσετε τις γνώσεις σας με τις πιο πρόσφατες μελέτες.

Τριτοβάθμια λογοτεχνία

Η τελική κατηγορία βιβλιογραφίας αναφέρεται σε πηγές που θα ληφθούν υπόψη λιγότερο ακαδημαϊκό και επιστημονικά αυστηρό χαρακτήρα, αλλά ενημερωμένος και πολύ σχετικό. Για παράδειγμα, πηγές όπως οι τρέχουσες αναφορές του κλάδου και της χώρας που δημοσιεύονται από ομάδες συμβούλων διαχείρισης, άρθρα ειδήσεων, αναρτήσεις ιστολογίου και ούτω καθεξής.

Ενώ αυτές οι πηγές είναι όχι τόσο αξιόπιστο και αξιόπιστα ως άρθρα περιοδικών (ειδικά με κριτές), μπορούν να παρέχουν πολύ ενημερωμένες πληροφορίες, ενώ η ακαδημαϊκή έρευνα τείνει να εξελίσσεται αρκετά αργά. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για τη διαμόρφωση του θέματος της έρευνάς σας ή/και την επίδειξη μιας τρέχουσας τάσης. Αρκετά συχνά, θα αναφέρατε αυτούς τους τύπους πηγών στο εισαγωγικό κεφάλαιο αντί για το κεφάλαιο ανασκόπησης της βιβλιογραφίας, αλλά μπορεί να συνεχίσετε να τις χρησιμοποιείτε στο τελευταίο.

Συνοπτικά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα τρία διαφορετικά είδη λογοτεχνίας – πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, και χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα στη διατριβή, τη διατριβή ή το ερευνητικό σας έργο.